{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Γιατί το κρασί αποθηκεύεται καλύτερα σε γυαλί;

Μέχρι και σήμερα οι καταναλωτές εξακολουθούν να θεωρούν τις γυάλινες φιάλες ως την καλύτερη συσκευασία, όταν πρόκειται για τα αγαπημένα τους κρασιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, το 94% των Γάλλων καταναλωτών κρασιού προτιμά τις γυάλινες φιάλες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συσκευασία. Ωστόσο, γιατί το γυαλί είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το κρασί σε όλο τον κόσμο;


Σε μια αγορά όπου τα υλικά συσκευασίας συνεχώς αυξάνονται, η έρευνα του Wine Intelligence είχε ως στόχο να ανακαλύψει τα κίνητρα των καταναλωτών όταν αγοράζουν κρασί σε γυάλινες φιάλες. Και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σαφή: το γυαλί κερδίζει τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας σε πολλούς τομείς. Κάποιοι από αυτούς είναι η προστασία της ποιότητας και της γεύσης του κρασιού, η αξία που προσθέτει στη συνολική αισθητική του προϊόντος και στην εμπειρία κατανάλωσης αλλά και το γεγονός ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Γιατί, όμως, κερδίζει το γυαλί;


Ιστορία


Οι φιάλες κρασιού έχουν μακρά ιστορία που χρονολογείται πίσω στο 4.000 π.Χ. Ωστόσο, δεν τις χρησιμοποιούσαν μέχρι τον 17ο αιώνα, γιατί η αποθήκευση κρασιού γινόταν κυρίως σε δρύινα βαρέλια. Τα δρύινα βαρέλια, όμως, είχαν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα: επέτρεπαν στο οξυγόνο να περάσει το ξύλο και να αλληλοεπιδράσει με το κρασί. Ενώ το οξυγόνο βοηθά το κρασί να παλαιώσει, το πολύ οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση. Με την οξείδωση, το κρασί αρχίζει σιγά σιγά να χαλάει, χάνοντας την ποιότητα και τη γεύση του. Έτσι, μετά την παλαίωση, ήταν σαφές ότι το κρασί χρειαζόταν ένα διαφορετικό υλικό για την αποθήκευση μέχρι την πώληση ή την κατανάλωσή του.


Κατά αυτόν τον τρόπο, το γυαλί ήταν και είναι η πρώτη επιλογή. Αν και το γυαλί κατασκευάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανακάλυψη των φούρνων βοήθησε στην παραγωγή πιο ενισχυμένου γυαλιού, το οποίο θα μπορούσε πλέον να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Το γυαλί έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και αυτός είναι ο λόγος που όταν σκεφτόμαστε το κρασί, μας έρχεται στο μυαλό κατευθείαν το γυαλί μετά από εκατοντάδες χρόνια. Και φαίνεται ότι το γυαλί θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, καθώς προχωράμε προς ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον.


Βιωσιμότητα


Φτιαγμένα από τρία άφθονα στη φύση υλικά, άμμο, μαρμαρόσκονη και ανθρακική σόδα, τα γυάλινα μπουκάλια και βάζα μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές. Μέσα από χρόνια έρευνας και συνεχείς καινοτομίες, η διαδικασία παραγωγής γυαλιού έχει γίνει πολύ πιο βιώσιμη, μειώνοντας την ενέργεια που χρειάζεται η δημιουργία νέων γυάλινων συσκευασιών. Επιπλέον, το κρασί συχνά εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες για εξοικονόμηση εκπομπών από τις μεταφορές, μειώνοντας περίπου 90.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο. Η βιομηχανία παραγωγής γυαλιού δε σταμάτησε ποτέ να εξερευνά καινοτόμες λύσεις για να καλύψει τις απαιτήσεις των καταναλωτών που θέλουν συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.


Η γυάλινη συσκευασία έχει την πρώτη θέση όταν πρόκειται για βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, οι γυάλινες φιάλες είναι 100% ανακυκλώσιμες ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, για πάντα. Χρειάζονται μόνο 30 ημέρες για να ανακυκλωθεί μία φιάλη κρασιού και να επιστρέψει στο ράφι ως καινούργια, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητά της. Με αυτόν τον τρόπο, η ανακύκλωση του γυαλιού μειώνει τις εκπομπές CO2, ενώ παράλληλα εξοικονομεί πολύτιμους πόρους.


Γυάλινες φιάλες και κρασί


Το κρασί πρέπει να παράγεται, να αποθηκεύεται και να καταναλώνεται σωστά προκειμένου να διατηρούνται οι ιδιότητές του. Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία κατανάλωσης κρασιού, υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάθε συσκευασία. Η συσκευασία πρέπει να είναι ανθεκτική για τη μεταφορά και να σφραγίζεται για να αποφεύγεται η οξείδωση. Επίσης, για να μειωθούν τα έξοδα και η ρύπανση, η συσκευασία δεν θα πρέπει να είναι πολύ βαριά και το υλικό να αλληλεπιδρά με το ίδιο το κρασί. Πώς όμως το γυαλί πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια;


Οι γυάλινες φιάλες και τα βάζα παράγονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Παρόλα αυτά, οι γυάλινες φιάλες δεν ήταν πάντα τόσο ανθεκτικές όσο είναι σήμερα. Η χρήση των φούρνων με κάρβουνο επέτρεψε στους ανθρώπους να κατασκευάσουν πιο ενισχυμένο, και ως εκ τούτου πιο ανθεκτικό, γυαλί. Αυτό μείωσε τις πιθανότητες θραύσης και βοήθησε στη μετάβαση από την αποθήκευση και τη μεταφορά κρασιού σε δρύινα βαρέλια στη χρήση του γυαλιού. Ακόμη, το κρασί πρέπει να είναι ερμητικά σφραγισμένο. Ένα εμφιαλωμένο κρασί, σφραγισμένο με φελλό, μπλοκάρει τον αέρα και αποτρέπει το οξυγόνο να έρθει σε επαφή με το κρασί. Μόλις σφραγιστούν, τα εμφιαλωμένα κρασιά αντέχουν έως και 100 χρόνια!


Καινοτομίες


Τα τελευταία 15 χρόνια, οι νέες εξελίξεις οδήγησαν στο να γίνουν οι γυάλινες φιάλες σημαντικά πιο ελαφριές. Τώρα, οι γυάλινες συσκευασίες είναι έως και 30% πιο ελαφριές απ’ ότι ήταν παλιά. Η ελαφριά συσκευασία χρειάζεται λιγότερο υλικό για να παραχθεί και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής κατά 10-30%. Χάρη στην τεχνολογία, οι κατασκευαστές μπορούν σήμερα να παράγουν πιο λεπτές και ελαφριές γυάλινες συσκευασίες από ποτέ. Τέλος, το γυαλί είναι αδρανές από τη φύση του και δεν επηρεάζει το κρασί. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυάλινες φιάλες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και ανακυκλώνονται εύκολα.


Ούτε η καινούργια γυάλινη συσκευασία ούτε η ανακυκλωμένη επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού και καμία δε χάνει τις ιδιότητές της. Το γυαλί είναι το μόνο υλικό που πληροί και τα τέσσερα κριτήρια. Με λίγα λόγια, δεν αλλάζει τη γεύση ή την ποιότητα του κρασιού και διατηρεί το κρασί «καλό» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε οι λάτρεις να μπορούν να το ανοίξουν και να το απολαύσουν την κατάλληλη στιγμή.


Πηγή: friendsofglass.com