{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σελίδα 1 από 19       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα:
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι σε γυάλινο βάζο

Τα γλυκά του κουταλιού είναι μια παραδοσιακή χειρονομία φιλοξενίας που συναντά κανείς σε κάθε ελληνικό σπίτι. Από τα σταφύλια και τα κυδώνια μέχρι τα κάστανα, κάθε φρούτο ή καρπός που είναι άφθονο και της εποχής μπορεί να γίνει ένα νόστιμο γλυκό του κουταλιού και ένας από τους αγαπημένους τρόπους για να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες στο σπίτι μας.


Καθώς μπαίνουμε όλο και περισσότερο στο φθινόπωρο και τα σταφύλια είναι άφθονα και ώριμα, μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε ένα γλυκό του κουταλιού για να τα αποθηκεύσουμε και να τα απολαύσουμε στο μέλλον. Με 5 μόνο υλικά, αυτή η συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι θα βγει τόσο γευστική, που σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε.


Θα χρειαστείτε:


- 1 κιλό σταφύλια (προτιμήστε αυτά που δεν έχουν κουκούτσια)

- 1 κιλό ζάχαρη

- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού

- 3 ξυλάκια κανέλας

- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

- Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με τα μεταλλικά καπάκια τους


Πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστειρώσει καλά τα γυάλινα βάζα σας. Πλύνετε τα σταφύλια, αφαιρέστε τα κοτσάνια και όποιο σταφύλι έχει χαλάσει. Σε μία κατσαρόλα ρίξτε το νερό και τη ζάχαρη για να βράσουν και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τα σταφύλια και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα με μία πετσέτα. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 24 ώρες μέχρι τα σταφύλια να ζαρώσουν σαν σταφίδες. Τέλος, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού κουταλιού, την κανέλα και τη βανίλια. Βάλτε το μείγμα πάλι στη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα ακόμη, μέχρι να πήξει. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να ελέγξετε πόσο πηχτό είναι το μείγμα. Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι θα είναι έτοιμο, όταν γίνει σαν πηχτό σιρόπι. Προτού δοκιμάσετε το μείγμα, αφήστε το να κρυώσει στο κουτάλι, για να διαπιστώσετε αν έχει πηχτή σύσταση και είναι όντως έτοιμο. Όταν το γλυκό του κουταλιού σας έχει πάρει την επιθυμητή μορφή, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάστε το περιεχόμενο μέσα στα γυάλινα βάζα σας. Σφραγίστε τα με τα μεταλλικά καπάκια και αναποδογυρίστε τα για λίγα λεπτά.


Extra tip: Αν κατά την εκτέλεση της συνταγής δείτε πολύ αφρό στην επιφάνεια του μείγματος, αφαιρέστε τον με ένα κουτάλι για να βγει καθαρό το σιρόπι.


Μπορείτε να απολαύσετε το σπιτικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι που μόλις φτιάξατε με τον ελληνικό καφέ, ως topping στο γιαούρτι ή το παγωτό σας ή ακόμη και να δωρίσετε τα γυάλινα βάζα με το γλυκό του κουταλιού ως χειροποίητο δώρο στους αγαπημένους σας.


Πηγές: greece-is.com, monthlyflavors.com, sweetchamomilla.com

Γιατί η γυάλινη συσκευασία θα είναι πάντα στη μόδα

Όταν πρόκειται για υλικά συσκευασίας, το γυαλί βρίσκεται στην κορυφή . Εκτός από το γεγονός ότι είναι διαχρονική και κομψή, η γυάλινη συσκευασία προστατεύει φυσικά την υγεία των καταναλωτών και βοηθά τους παραγωγούς να χτίσουν δυνατά brands στην αγορά.


Ως καταναλωτές βλέπουμε καθημερινά μία μεγάλη ποικιλία από γυάλινες φιάλες και βάζα που είναι πρακτικά και κάνουν τη ζωή μας εύκολη. Ωστόσο, αν το γυαλί δεν είναι κάτι καινούργιο και υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια στις ζωές των ανθρώπων, γιατί επηρεάζει ακόμη τις αγοραστικές αποφάσεις τους; Οι γυάλινες συσκευασίες είναι ελκυστικές και ασφαλείς, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν τα τρόφιμα και να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα αναψυκτικά και ποτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το γυαλί ως αδρανές υλικό δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και δε χάνει την ποιότητά του με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς αμέτρητες φορές χωρίς να ανησυχεί για την αλλοίωση της γεύσης, του αρώματος ή του χρώματος του περιεχομένου.


Οι γυάλινες φιάλες που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι έχουν διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Μία από τις πιο παραδοσιακές χρήσεις της γυάλινης φιάλης είναι η αποθήκευση του γάλακτος. Και ο λόγος είναι πως το γάλα παραμένει φρέσκο και υγιεινό, όταν αποθηκεύεται στο αποστειρωμένο γυαλί. Η γυάλινη συσκευασία δεν είναι μόνο ασφαλής επιλογή αλλά είναι και οπτικά ελκυστική. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι καταναλωτές την επιλέγουν ξανά και ξανά. Λόγω της εντυπωσιακής εμφάνισής του, το γυαλί δε φαίνεται ποτέ βαρετό ή παλιομοδίτικο στα μάτια των καταναλωτών, ενώ ο κομψός σχεδιασμός του δε φεύγει ποτέ από τη μόδα.


Παρά την εύθραυστη ομορφιά του, το γυαλί είναι το πιο αξιόπιστο υλικό για τη συντήρηση των τροφίμων. Τα γυάλινα βάζα και οι φιάλες είναι συχνά η πρώτη επιλογή των καταναλωτών για να αποθηκεύσουν και να απολαύσουν τα αγαπημένα τους προϊόντα. Παράλληλα, όταν αδειάσουν, επαναχρησιμοποιούνται για την αποθήκευση νέου περιεχομένου, όπως είναι οι μαρμελάδες, οι σάλτσες ή λειτουργούν ακόμη και ως διακοσμητικά σπιτιού. Γιατί, όμως, το γυαλί κάνει την καταναλωτική εμπειρία πιο εύκολη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ο καταναλωτής μπορεί με μια ματιά να δει το περιεχόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καταναλωτές μέχρι σήμερα προτιμούν το γυαλί για τα τρόφιμα και τα ποτά. Και αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο που μετράει. Η συσκευασία βοηθά τα brands να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να ξεχωρίσουν στο ράφι, μαγνητίζοντας τους καταναλωτές.


Πηγή: allinpackaging.co.uk

Καλό καλοκαίρι από την ομάδα της Euroglass!

Τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 15 έως 19 Αυγούστου και οι αποθήκες μας από 8 έως 19 Αυγούστου.

Καλές διακοπές από όλη την ομάδα της Euroglass!


Υ.Γ: Διαβάστε στο blog μας πώς θα φτιάξετε κρεμαστά διακοσμητικά-μελωδούς από γυάλινα μπουκάλια.



DIY Κρεμαστά διακοσμητικά-μελωδοί από γυάλινα μπουκάλια

Θέλετε να διακοσμήσετε το μπαλκόνι σας ή το εσωτερικό του σπιτιού σας εύκολα και γρήγορα, επαναχρησιμοποιώντας τις άδειες γυάλινες φιάλες που έχετε στην κουζίνα σας; Τότε μάλλον αυτή η ιδέα μπορεί να είναι ιδανική για εσάς. Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς θα έμοιαζαν τα γυάλινα μπουκάλια σας εάν τα μεταμορφώσετε σε κρεμαστά διακοσμητικά που βγάζουν μελωδίες; Αν όχι, τότε αυτό το DIY έργο θα τονώσει τη δημιουργικότητά σας και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει.


Με τους μελωδούς από γυάλινες φιάλες μπορείτε να διακοσμήσετε το δικό σας μπαλκόνι ή να τα χαρίσετε ως χειροποίητο δώρο στους αγαπημένους σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε προτού ξεκινήσετε, είναι να μαζέψετε όλα τα άδεια γυάλινα μπουκάλια που έχετε μέσα στα ντουλάπια σας. Από φιάλες κρασιού, μέχρι νερού και αναψυκτικών, όλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το έργο.


Αφαιρέστε τις ετικέτες


Τώρα που έχετε επιλέξει τα αγαπημένες γυάλινες φιάλες, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε τυχόν ετικέτες που έχουν στο εξωτερικό τους. Γεμίστε τον νεροχύτη σας περίπου μέχρι τη μέση, προσθέστε ½ με 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο νερό και ανακατέψτε το. Βυθίστε τα μπουκάλια σας στο νερό με τη σόδα μέχρι να βυθιστούν και οι ετικέτες. Αφήστε τα εκεί για περίπου 30 λεπτά ή περισσότερο. Μετά από 30 λεπτά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσετε όχι μόνο το χαρτί της ετικέτας αλλά και τα υπολείμματα κόλλας που έχουν απομείνει χρησιμοποιώντας μόνο μια χαρτοπετσέτα.


Για τους χειροποίητους μελωδούς θα χρειαστείτε:



- Γυάλινες φιάλες

- Εργαλείο κοπής φιαλών

- Οποιοδήποτε είδος αλυσίδας ή σπάγκου, αρκετά ανθεκτικό για να κρατάει το γυάλινο μπουκάλι

- 3 δαχτυλίδια-κρίκους από μπρελόκ, αρκετά μεγάλα ώστε να σφηνώνουν μέσα στον λαιμό του μπουκαλιού

- Ένα διακοσμητικό μεταλλικό κομμάτι

- Ξύλινες χάντρες




Το πρώτο βήμα για να φτιάξετε τους χειροποίητους μελωδούς από γυάλινα μπουκάλια είναι να κόψετε το κάτω μέρος της φιάλης. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο κοπής φιαλών της επιλογής σας για να τα κόψετε. Στερεώστε τις ξύλινες χάντρες στην αλυσίδα ή τον σπάγκο. Οι χάντρες θα πρέπει να είναι αρκετά στενές για να χωρέσουν στο εσωτερικό του μπουκαλιού και αρκετά φαρδιές για να χτυπούν στο τοίχωμά του και να βγάζουν μελωδίες. Περάστε την ξύλινη χάντρα στην αλυσίδα προς το κούμπωμά της , που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μπουκαλιού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια αλυσίδα ή σπάγκο αρκετά ανθεκτικά για να στηρίζουν το βάρος και την κίνηση του μπουκαλιού, που θα είναι πλέον ένα κρεμαστό διακοσμητικό. Τώρα, τοποθετήστε ένα από τα δαχτυλίδια-κρίκους κοντά στο στόμιο του μπουκαλιού και ένα κοντά στο άλλο άκρο του μπουκαλιού, κάτω από την ξύλινη χάντρα. Το δεύτερο δαχτυλίδι θα κρατήσει την ξύλινη χάντρα σταθερή. Στερεώστε το διακοσμητικό μεταλλικό κομμάτι στο κάτω μέρος της αλυσίδας. Αυτό το μεταλλικό κομμάτι μπορεί να είναι και ένα μενταγιόν ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε για να διακοσμήσετε το άλλο άκρο της αλυσίδας. Γυρίστε το μπουκάλι ανάποδα και περάστε το πάνω μέρος της αλυσίδας μέσα από τον λαιμό του μπουκαλιού. Πιάστε την αλυσίδα και αναποδογυρίστε απαλά το μπουκάλι. Αυτό ήταν! Μόλις φτιάξετε το δικό σας κρεμαστό διακοσμητικό-μελωδό από γυάλινο μπουκάλι. Μπορείτε να το κρεμάσετε στο μπαλκόνι και να ακούσετε την υπέροχη μελωδία που βγάζει το μοντέρνο διακοσμητικό σας.


Πηγή: homedit.com

Νέα Έρευνα: Ρεκόρ ανάπτυξης στην παραγωγή γυάλινων συσκευασιών

Νέα στοιχεία για το 2021 δείχνουν την πιο υψηλή αύξηση παραγωγής γυάλινων συσκευασιών τροφίμων και ποτών που έχει καταγραφεί ποτέ! Παρά τις προκλήσεις και τις κρίσιμες εποχές που διανύουμε, η βιομηχανία γυαλιού παραμένει ανθεκτική απέναντι στην εξαιρετικά υψηλή ζήτηση της αγοράς.


Περισσότεροι από 23,4 εκατομμύρια τόνοι, ή 83,3 δισεκατομμύρια φιάλες και βάζα, κατασκευάστηκαν για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές το 2021, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσίευσε η Feve – η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυαλιού. Από το 2012, η παραγωγή γυάλινων συσκευασιών αυξήθηκε κατά 18,6%. Η παραγωγή γυάλινων φιαλιδίων για αρώματα, καλλυντικά και φαρμακευτικές ουσίες έχει επίσης αυξηθεί, σημειώνοντας άνοδο 2,2% ή 13,6 δισεκατομμύρια μονάδες μέχρι το τέλος του 2021.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυαλιού (Feve), Vitaliano Torno, σχολίασε το ρεκόρ στην αύξηση παραγωγής γυάλινων συσκευασιών αναφέροντας: «Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η βιομηχανία γυαλιού δουλεύει με υψηλό ρυθμό για να καλύψει την πρωτοφανή ζήτηση της αγοράς, καθώς τα εργοστάσιά μας παράγουν γυάλινες συσκευασίες με μεγάλη ταχύτητα, κάνοντας ένα βήμα επιπλέον για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Είμαστε περήφανοι για το πώς η βιομηχανία γυαλιού έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις των τελευταίων δύο ετών – συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τη δυναμική της αγοράς για την παραγωγή γυάλινων συσκευασιών, που διασφαλίζουν τη συνεχή παροχή τροφίμων και ποτών στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα πληρούν τα κριτήρια υγιεινής και βιωσιμότητας. Αυτό το ρεκόρ αύξησης υπογραμμίζει το γεγονός πως η γυάλινη συσκευασία παραμένει η πρώτη επιλογή των παραγωγών για να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους και να επικοινωνήσουν την ποιότητά τους, μέσα σε μία συσκευασία που εμπιστεύονται οι καταναλωτές».


Οι γυάλινες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν ό,τι καλό περιέχουν και να αναδείξουν την ποιότητα και την αξία των προϊόντων στο εσωτερικό τους. Το γυαλί είναι ένα μόνιμο υλικό που ανακυκλώνεται αμέτρητες φορές χωρίς να χάσει την ποιότητά του. Κάθε χρόνο, οκτώ στις 10 γυάλινες φιάλες συλλέγονται για ανακύκλωση. Επιπλέον, περισσότερο από το 20% των αναψυκτικών, μεταλλικών νερών και μπύρας συσκευάζονται σε επαναγεμιζόμενες γυάλινες φιάλες. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται, το γυαλί έρχεται πάντα πρώτο όταν πρόκειται για την ασφάλεια, την ποιότητα, τη διατήρηση γεύσης και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Ακόμη, το γυαλί θεωρείται ευρέως ότι είναι ένα σύγχρονο υλικό με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν και είναι η αγαπημένη επιλογή των καταναλωτών γιατί συνδέεται μοναδικά με το προϊόν.

Για να τονίσει τη μοναδική συμβολή του γυαλιού στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει το 2022 ως το Διεθνές Έτος Γυαλιού. Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια αξία που έχει προσφέρει η γυάλινη συσκευασία στις αγορές και στους σύγχρονους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, ο Vitaliano Torno καταλήγει «Το Διεθνές Έτος Γυαλιού είναι μία μοναδική αναγνώριση για ένα μόνο υλικό και δίνει έμφαση στο τι φέρνει το γυαλί στην αγορά. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η βιομηχανία γυαλιού συνεχίζει να παρέχει σταθερότητα και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, στις οποίες βασίζονται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι παραγωγοί. Αυτή η αναγνώριση τονίζει επίσης, τη σημασία του μοντέλου της κυκλικής οικονομίες και λειτουργεί ενθαρρυντικά για περαιτέρω καινοτομίες και ενίσχυση του αποτυπώματος βιωσιμότητας με τεχνολογία αιχμής».


Πηγή: feve.org

Υγιεινή σπιτική μαρμελάδα φράουλα με σπόρους chia σε γυάλινο βάζο

Σας αρέσουν οι φράουλες και ψάχνετε μια εναλλακτική από την τυποποιημένη μαρμελάδα που βρίσκει κανείς στα καταστήματα; Τότε, μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή είναι η σπιτική μαρμελάδα φράουλα με σπόρους chia. Χρησιμοποιώντας φρέσκα και υγιεινά υλικά, θα φτιάξετε σε χρόνο μηδέν τη δική σας φυσική μαρμελάδα με τέλεια υφή και γεύση στο γυάλινο βάζο, την οποία μπορείτε να απλώσετε στη φρυγανιά, να ανακατέψετε με γιαούρτι ή ακόμη και να τη ρίξετε ως topping στο αγαπημένο σας παγωτό.



Μπορεί να σας εκπλήξει το πόσο γρήγορα θα δέσει αυτή η μαρμελάδα, καθώς δε θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον πηκτίνη. Οι σπόροι chia θα βοηθήσουν να πήξει εύκολα και γρήγορα. Εκτός από το ότι έχουν φυσική πηκτίνη, οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, ωμέγα 3, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο.



Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:



- 1 φλιτζάνι κομμένες φρέσκες φράουλες

- 1 κ.σ. σπόρους chia

- ½ κ.γ. χυμό λεμονιού

- 1 κ.σ. μέλι

- Αποστειρωμένο γυάλινο βάζο



Προτού ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστειρώσει σωστά το γυάλινο βάζο σας. Σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τις φράουλες στο κατσαρολάκι και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν οι φράουλες και το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να λιώσετε τις φράουλες και να πετύχετε την επιθυμητή πυκνότητα. Προσθέστε τους σπόρους chia και τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε. Μπορείτε να δοκιμάσετε το μείγμα για να δείτε πόσο γλυκό είναι. Αν δεν είναι τόσο γλυκό όσο θέλετε, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε. Ωστόσο, αν οι φράουλες είναι ήδη γλυκές, ενδεχομένως να μη χρειαστεί να προσθέσετε καθόλου μέλι. Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει και να πήξει για 5 έως 10 λεπτά. Μπορείτε να το απολαύσετε αμέσως ή να το αφήσετε να κρυώσει εντελώς πριν το ρίξετε μέσα στο γυάλινο βάζο και το σφραγίσετε με το μεταλλικό καπάκι του. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι 10 – 15 λεπτά, ενώ εφόσον έχει δέσει η μαρμελάδα σας μπορείτε να τη διατηρήσετε για μία εβδομάδα μέσα στο ψυγείο σφραγισμένη μέσα στο γυάλινο βάζο. Δεδομένου ότι δεν περιέχει συντηρητικά και δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία, πρέπει να διατηρείται κρύα στο ψυγείο.



Πηγές: thebusybaker.ca, eatingbirdfood.com

7 πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζατε για το μέλι

Ακόμη κι αν δεν είμαστε όλοι λάτρεις των μελισσών, αξίζει να τους δώσουμε κάποια εύσημα για την παραγωγή μιας από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές στον κόσμο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι περιέχει ο υγρός χρυσός που απλώνετε στη φέτα σας για πρωινό; Το μέλι δεν αποτελεί μόνο ένα φυσικό γλυκαντικό, αλλά έχει πολλές ακόμη εκπληκτικές ιδιότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα. Και μπορεί να έχετε ακούσει κάποιες από αυτές αλλά παρακάτω θα βρείτε επτά από τα πιο περίεργα facts γύρω από το αγαπημένο σας spread.



-Το μέλι είναι γυναικεία υπόθεση


Γνωρίζατε ότι μια τυπική αποικία μελισσών αποτελείται από 30.000 έως 60.000 μέλισσες ενώ το 99% αυτών είναι οι μέλισσες εργάτριες και το άλλο 1% οι αρσενικοί κηφήνες; Ο μοναδικός σκοπός των αρσενικών μελισσών είναι να ζευγαρώσουν με τη βασίλισσα.


-Αποθηκευμένο σωστά σε γυαλί, κρατάει για πάντα


Το μέλι έχει φυσικά συντηρητικά. Έτσι, αν το αποθηκεύσετε σωστά σε μία αεροστεγή συσκευασία, όπως είναι τα γυάλινα βάζα, τότε μπορεί να κρατήσει για πάντα χωρίς να χαλάσει. Βάζα με μέλι βρέθηκαν σε αιγυπτιακό τάφο 2.000 ετών και όταν τελικά ανασύρθηκαν κάτω από την άμμο της ερήμου, επιβεβαιώθηκε ότι το μέλι ήταν ακόμα βρώσιμο!


-Δεν το απολαμβάνουν μόνο οι άνθρωποι


Η μόνη τροφή που παράγεται από έντομα και την καταναλώνουν τόσο οι άνθρωποι όσο και τα έντομα είναι το μέλι. Μετά από αποστολές έξω από την κυψέλη, οι μέλισσες τρώνε μέλι για να γεμίσουν ενέργεια. Και ένα από τα πιο εκπληκτικά facts είναι ότι μια μέλισσα χρειάζεται την ενέργεια από μόλις δύο κουτάλια της σούπας μέλι για να κάνει τον γύρο του κόσμου


-Διαφορετικά λουλούδια, διαφορετική γεύση


Τα άνθη από τα οποία εξάγεται το νέκταρ δίνουν στο μέλι τη γεύση του. Εάν οι μέλισσες δημιουργήσουν νέκταρ από ηλίανθους θα έχει τελείως διαφορετική γεύση από το νέκταρ που θα προκύψει από τη λεβάντα. Για παράδειγμα, το μέλι από φαγόπυρο είναι πολύ έντονο και πικάντικο, το μέλι ευκαλύπτου έχει μια διακριτική γεύση μενθόλης ενώ το μέλι από φλαμουριά έχει μια πιο ξυλώδη γεύση.


-Το μόνο τρόφιμο που περιέχει πινοσεμπρίνη


Η πινοσεμπρίνη είναι ένα ξεχωριστό αντιοξειδωτικό και φυσικό φλαβονοειδές που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να βρεθεί σε φυτά όπως η πρόπολη και οι ρίζες τζίντζερ. Ωστόσο, η μόνη τροφή που περιέχει πινοσεμπρίνη είναι το μέλι. Η περιεκτικότητα του μελιού σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συγκριθεί με τα μήλα, το σπανάκι, τις φράουλες και τα πορτοκάλια.


-Έχει όλα όσα χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα


Το μέλι είναι η μόνη τροφή που περιέχει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση της ζωής. Αυτά είναι το νερό, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για ενέργεια. Και δεδομένου ότι το μέλι έχει αυτές τις ιδιότητες, μια αποικία μελισσών παράγει έως και τρεις φορές περισσότερο μέλι από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να συντηρήσει τη ζωή των μελισσών.


-Οι μέλισσες χορεύουν


Κι όμως όταν οι μέλισσες χορεύουν είναι καλό σημάδι. Αφού έχουν εντοπίσει τα ωφέλιμα άνθη και έχουν μαζέψει το νέκταρ, οι μέλισσες χορεύουν επιστρέφοντας στην κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν στις υπόλοιπες που βρίσκονται τα λουλούδια ενώ στη συνέχεια μετατρέπουν το νέκταρ σε μέλι, προσθέτοντας ένζυμα από το στομάχι τους και μειώνουν την υγρασία κουνώντας τα φτερά τους με μεγάλη ταχύτητα.


Τα πλεονεκτήματα του μελιού είναι αμέτρητα. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να έχετε εύκαιρο ένα γυάλινο βάζο με μέλι στην κουζίνα σας. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε πολλές περιπτώσεις, όπως το ψήσιμο στον φούρνο, το μαγείρεμα, το τσάι και οι σπιτικές φόρμουλες για φάρμακα. Επίσης, αν ψάχνετε το ιδανικό δώρο για συγγενείς και φίλους, τότε απλά μπορείτε να διακοσμήσετε το γυάλινο βαζάκι σας με κορδέλες και μικρά στολίδια και να το προσφέρετε στους αγαπημένους σας. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε για να μπορέσετε να απολαμβάνετε το νέκταρ των θεών για πάντα, είναι να το διατηρήσετε μακριά από τον ήλιο σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.


Πηγές: glorybee.com, mentalfloss.com

Γιατί το κρασί αποθηκεύεται καλύτερα σε γυαλί;

Μέχρι και σήμερα οι καταναλωτές εξακολουθούν να θεωρούν τις γυάλινες φιάλες ως την καλύτερη συσκευασία, όταν πρόκειται για τα αγαπημένα τους κρασιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, το 94% των Γάλλων καταναλωτών κρασιού προτιμά τις γυάλινες φιάλες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συσκευασία. Ωστόσο, γιατί το γυαλί είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το κρασί σε όλο τον κόσμο;


Σε μια αγορά όπου τα υλικά συσκευασίας συνεχώς αυξάνονται, η έρευνα του Wine Intelligence είχε ως στόχο να ανακαλύψει τα κίνητρα των καταναλωτών όταν αγοράζουν κρασί σε γυάλινες φιάλες. Και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σαφή: το γυαλί κερδίζει τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας σε πολλούς τομείς. Κάποιοι από αυτούς είναι η προστασία της ποιότητας και της γεύσης του κρασιού, η αξία που προσθέτει στη συνολική αισθητική του προϊόντος και στην εμπειρία κατανάλωσης αλλά και το γεγονός ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Γιατί, όμως, κερδίζει το γυαλί;


Ιστορία


Οι φιάλες κρασιού έχουν μακρά ιστορία που χρονολογείται πίσω στο 4.000 π.Χ. Ωστόσο, δεν τις χρησιμοποιούσαν μέχρι τον 17ο αιώνα, γιατί η αποθήκευση κρασιού γινόταν κυρίως σε δρύινα βαρέλια. Τα δρύινα βαρέλια, όμως, είχαν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα: επέτρεπαν στο οξυγόνο να περάσει το ξύλο και να αλληλοεπιδράσει με το κρασί. Ενώ το οξυγόνο βοηθά το κρασί να παλαιώσει, το πολύ οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση. Με την οξείδωση, το κρασί αρχίζει σιγά σιγά να χαλάει, χάνοντας την ποιότητα και τη γεύση του. Έτσι, μετά την παλαίωση, ήταν σαφές ότι το κρασί χρειαζόταν ένα διαφορετικό υλικό για την αποθήκευση μέχρι την πώληση ή την κατανάλωσή του.


Κατά αυτόν τον τρόπο, το γυαλί ήταν και είναι η πρώτη επιλογή. Αν και το γυαλί κατασκευάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανακάλυψη των φούρνων βοήθησε στην παραγωγή πιο ενισχυμένου γυαλιού, το οποίο θα μπορούσε πλέον να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Το γυαλί έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και αυτός είναι ο λόγος που όταν σκεφτόμαστε το κρασί, μας έρχεται στο μυαλό κατευθείαν το γυαλί μετά από εκατοντάδες χρόνια. Και φαίνεται ότι το γυαλί θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, καθώς προχωράμε προς ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον.


Βιωσιμότητα


Φτιαγμένα από τρία άφθονα στη φύση υλικά, άμμο, μαρμαρόσκονη και ανθρακική σόδα, τα γυάλινα μπουκάλια και βάζα μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές. Μέσα από χρόνια έρευνας και συνεχείς καινοτομίες, η διαδικασία παραγωγής γυαλιού έχει γίνει πολύ πιο βιώσιμη, μειώνοντας την ενέργεια που χρειάζεται η δημιουργία νέων γυάλινων συσκευασιών. Επιπλέον, το κρασί συχνά εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες για εξοικονόμηση εκπομπών από τις μεταφορές, μειώνοντας περίπου 90.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο. Η βιομηχανία παραγωγής γυαλιού δε σταμάτησε ποτέ να εξερευνά καινοτόμες λύσεις για να καλύψει τις απαιτήσεις των καταναλωτών που θέλουν συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.


Η γυάλινη συσκευασία έχει την πρώτη θέση όταν πρόκειται για βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, οι γυάλινες φιάλες είναι 100% ανακυκλώσιμες ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, για πάντα. Χρειάζονται μόνο 30 ημέρες για να ανακυκλωθεί μία φιάλη κρασιού και να επιστρέψει στο ράφι ως καινούργια, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητά της. Με αυτόν τον τρόπο, η ανακύκλωση του γυαλιού μειώνει τις εκπομπές CO2, ενώ παράλληλα εξοικονομεί πολύτιμους πόρους.


Γυάλινες φιάλες και κρασί


Το κρασί πρέπει να παράγεται, να αποθηκεύεται και να καταναλώνεται σωστά προκειμένου να διατηρούνται οι ιδιότητές του. Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία κατανάλωσης κρασιού, υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάθε συσκευασία. Η συσκευασία πρέπει να είναι ανθεκτική για τη μεταφορά και να σφραγίζεται για να αποφεύγεται η οξείδωση. Επίσης, για να μειωθούν τα έξοδα και η ρύπανση, η συσκευασία δεν θα πρέπει να είναι πολύ βαριά και το υλικό να αλληλεπιδρά με το ίδιο το κρασί. Πώς όμως το γυαλί πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια;


Οι γυάλινες φιάλες και τα βάζα παράγονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Παρόλα αυτά, οι γυάλινες φιάλες δεν ήταν πάντα τόσο ανθεκτικές όσο είναι σήμερα. Η χρήση των φούρνων με κάρβουνο επέτρεψε στους ανθρώπους να κατασκευάσουν πιο ενισχυμένο, και ως εκ τούτου πιο ανθεκτικό, γυαλί. Αυτό μείωσε τις πιθανότητες θραύσης και βοήθησε στη μετάβαση από την αποθήκευση και τη μεταφορά κρασιού σε δρύινα βαρέλια στη χρήση του γυαλιού. Ακόμη, το κρασί πρέπει να είναι ερμητικά σφραγισμένο. Ένα εμφιαλωμένο κρασί, σφραγισμένο με φελλό, μπλοκάρει τον αέρα και αποτρέπει το οξυγόνο να έρθει σε επαφή με το κρασί. Μόλις σφραγιστούν, τα εμφιαλωμένα κρασιά αντέχουν έως και 100 χρόνια!


Καινοτομίες


Τα τελευταία 15 χρόνια, οι νέες εξελίξεις οδήγησαν στο να γίνουν οι γυάλινες φιάλες σημαντικά πιο ελαφριές. Τώρα, οι γυάλινες συσκευασίες είναι έως και 30% πιο ελαφριές απ’ ότι ήταν παλιά. Η ελαφριά συσκευασία χρειάζεται λιγότερο υλικό για να παραχθεί και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής κατά 10-30%. Χάρη στην τεχνολογία, οι κατασκευαστές μπορούν σήμερα να παράγουν πιο λεπτές και ελαφριές γυάλινες συσκευασίες από ποτέ. Τέλος, το γυαλί είναι αδρανές από τη φύση του και δεν επηρεάζει το κρασί. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυάλινες φιάλες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και ανακυκλώνονται εύκολα.


Ούτε η καινούργια γυάλινη συσκευασία ούτε η ανακυκλωμένη επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού και καμία δε χάνει τις ιδιότητές της. Το γυαλί είναι το μόνο υλικό που πληροί και τα τέσσερα κριτήρια. Με λίγα λόγια, δεν αλλάζει τη γεύση ή την ποιότητα του κρασιού και διατηρεί το κρασί «καλό» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε οι λάτρεις να μπορούν να το ανοίξουν και να το απολαύσουν την κατάλληλη στιγμή.


Πηγή: friendsofglass.com

Ποια είδη γυαλιού μπορώ να ανακυκλώσω;

Τώρα που η ανακύκλωση γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, το γυαλί έρχεται πρώτο στο μυαλό μας ως το πιο ανακυκλώσιμο υλικό, αφού ανακυκλώνεται αμέτρητες φορές και κάνει καλό τόσο στην υγεία μας όσο και στο περιβάλλον. Πώς; Το ανακυκλωμένο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων γυάλινων συσκευασιών, εξοικονομώντας ενέργεια και φυσικούς πόρους, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως φυσική ασπίδα απέναντι στους βλαβερούς μικροοργανισμούς.


Ωστόσο, όσο κι αν έχουμε στο μυαλό μας ότι όλα τα γυάλινα αντικείμενα ανακυκλώνονται, αυτό δεν ισχύει. Δείτε παρακάτω ποιοι τύποι γυαλιού είναι ανακυκλώσιμοι και ποιοι όχι, ώστε την επόμενη φορά που θα θέλετε να ανακυκλώσετε να γνωρίζετε πώς θα το κάνετε σωστά.




Τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης γυαλιού






Μπορεί να γνωρίζετε αρκετά από τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης γυαλιού, αλλά μάλλον υπάρχουν κάποια που δε γνωρίζετε. Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η ανακύκλωση γυαλιού εξοικονομεί ετησίως πάνω από 12 εκατομμύρια τόνους πρώτων υλών; Φτιαγμένο από άμμο, μαρμαρόσκονη και ανθρακική σόδα, το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο. Ακόμη, το ανακυκλωμένο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέων συσκευασιών. Έτσι, εξοικονομεί τις πρώτες ύλες σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή τους και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το γυαλί μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά χωρίς να χάσει την ποιότητά του.



Παρά τα αμέτρητα πλεονεκτήματά του, το γυαλί δεν μπορεί να ανακυκλωθεί σε όλες τις μορφές του. Στο σπίτι μας υπάρχουν αρκετές από αυτές αλλά για να προκύψει το κάθε διαφορετικό γυάλινο αντικείμενο, το γυαλί υφίσταται διαφορετική επεξεργασία. Για παράδειγμα, ενώ τα γυάλινα μπουκάλια φαίνονται όλα ίδια, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά και να προκαλέσουν προβλήματα κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Το κύριο ζήτημα βρίσκεται στο γεγονός πως ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη διαλογή του γυαλιού δε μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ανακυκλώσιμου ή μη γυαλιού.




Γιατί δε μπορώ να ανακυκλώσω όλα τα γυάλινα αντικείμενα;






Οι γυάλινες συσκευασίες, όπως τα βάζα και οι φιάλες, αφού ανακυκλωθούν υπόκεινται σε μία μακρά επεξεργασία. Το πρώτο βήμα της διαδικασίας ανακύκλωσης είναι η συλλογή των γυάλινων φιαλών και βάζων. Στη συνέχεια, όλες οι συσκευασίες, που συλλέγονται, αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, όπου κομματιάζονται και λιώνουν ξανά. Το υαλόθραυσμα που προκύπτει χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το εσωτερικό υαλόθραυσμα είναι το αποτέλεσμα ελαττωματικών γυάλινων συσκευασιών από τη γραμμή παραγωγής ή από αποτυχία στις δοκιμές ποιοτικού ελέγχου. Το εξωτερικό υαλόθραυσμα, από την άλλη πλευρά, προκύπτει από τις συσκευασίες που ανακυκλώνονται και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Οι γυάλινες συσκευασίες έχουν συχνά διαφανές, πράσινο ή κεχριμπαρένιο χρώμα. Διαφορετικά στοιχεία και μέταλλα χρησιμοποιούνται κατά την αρχική διαδικασία παραγωγής για την εφαρμογή αυτών των χρωμάτων. Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση, όλες οι γυάλινες συσκευασίες πρέπει να έχουν το ίδιο χρώμα όταν ανακυκλώνονται. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να σας δώσουν μία ιδέα για το ποια γυάλινα αντικείμενα μπορείτε να ανακυκλώσετε και ποια όχι.



Ποια είδη γυαλιού είναι ανακυκλώσιμα;






Τα περισσότερα από τα γυάλινα είδη που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση είναι 100% ανακυκλώσιμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας και τους τοπικούς νόμους ανακύκλωσης. Παρακάτω θα βρείτε τη λίστα με τα πιο συνηθισμένα ανακυκλώσιμα είδη γυαλιού:


- Γυάλινες φιάλες.

Οι φιάλες οποιουδήποτε χρώματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που περιέχουν αναψυκτικά, χυμούς νερό, οινοπνευματώδη ποτά, σάλτσες και ελαιόλαδο.



- Γυάλινα βάζα.

Μπορείτε, επίσης, να ανακυκλώσετε βάζα οποιουδήποτε χρώματος που περιέχουν τρόφιμα, μαρμελάδες, σάλτσες και παιδικές τροφές.



- Γυάλινα φιαλίδια φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων ομορφιάς.

Γνωστά και ως μπουκαλάκια, αυτός ο τύπος γυάλινης συσκευασίας χρησιμοποιείται συχνά για τις φαρμακευτικές ουσίες, τα καλλυντικά αλλά και τα αρώματα και είναι πλήρως ανακυκλώσιμος.



Ποια είδη γυαλιού δεν είναι ανακυκλώσιμα;





Δυστυχώς, δεν είναι εφικτό να ανακυκλωθούν όλα τα γυάλινα αντικείμενα μαζί με τις υπόλοιπες γυάλινες συσκευασίες. Όταν τα μη ανακυκλώσιμα υλικά βρεθούν στους κάδους ανακύκλωσης, υπάρχει η πιθανότητα να μολύνουν ολόκληρη την παρτίδα ή ακόμη και να προκαλέσουν ζημιά στα μηχανήματα ανακύκλωσης. Έτσι, τα πιο συνηθισμένα γυάλινα αντικείμενα που δε μπορείτε να ανακυκλώσετε είναι τα ακόλουθα:



- Γυάλινα μαγειρικά σκεύη

Αυτός ο τύπος αντικειμένων, όπως είναι τα Pyrex και οι γυάλινοι δίσκοι περιστροφής των φούρνων μικροκυμάτων, είναι κατασκευασμένος από βοριοπυριτικό, ένα μοναδικό είδος γυαλιού που αντέχει στη θερμοκρασία. Γι’ αυτό, δε θα λιώσει αποτελεσματικά στους πιο κοινούς φούρνους που χρησιμοποιούν τα κέντρα ανακύκλωσης και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής.


- Λάμπες

Εκτός από τα γυάλινα μαγειρικά σκεύη, οι λάμπες συχνά κατασκευάζονται από ανθεκτικό στη θερμότητα γυαλί. Οι λαμπτήρες επικαλύπτονται με συγκεκριμένα υλικά και αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μεταλλικά στοιχεία. Εάν αναμειχθούν με άλλους τύπους γυαλιού, μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης.


- Τζάμια από πόρτες και παράθυρα

Εάν το τζάμι πρόκειται να ανακυκλωθεί και συνεπώς να λιώσει ξανά, τότε χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης σε σχέση με τα υπόλοιπα γυάλινα είδη. Τα τζάμια των παραθύρων είναι συχνά πλαστικοποιημένα ή έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να γίνουν πιο ανθεκτικά. Έτσι, τις περισσότερες φορές, συλλέγονται από συγκεκριμένα σημεία και ανακυκλώνονται σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις.


- Διακοσμητικά βάζα και ποτήρια

Μερικά από αυτά τα αντικείμενα διαφέρουν από τις τυπικές γυάλινες φιάλες και τα βάζα ως προς τη σύνθεσή τους. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιηθεί μολυβδούχος κρύσταλλος για την κατασκευή τους, τότε δε μπορούν να αναμειχθούν με το ανακυκλώσιμο γυαλί, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα και τελικά στη σπατάλη του νέου γυαλιού.


- Καθρέφτες

Όταν οι καθρέφτες με μεταλλικές επικαλύψεις τοποθετηθούν σε κάδους ανακύκλωσης και αναμειχθούν με διαφορετικούς τύπους γυαλιού, θα μολύνουν την παρτίδα. Οι καθρέφτες, συνήθως, συλλέγονται σε διαφορετικά σημεία και ανακυκλώνονται ξεχωριστά.



Πηγή: friendsofglass.com

3 εύκολες συνταγές για κρύες σαλάτες σε γυάλινα βάζα

Τίποτα δεν ικανοποιεί την όρεξή μας περισσότερο το καλοκαίρι από μία ελαφριά και δροσερή σαλάτα. Ειδικά όταν είναι φτιαγμένη σε πολύχρωμες στρώσεις μέσα στο γυάλινο βάζο και μπορούμε να την έχουμε μαζί μας ανά πάσα στιγμή για να την απολαύσουμε φρέσκια στο ταξίδι ή και στη βόλτα.


Για να πετύχετε το καλύτερο και πιο νόστιμο αποτέλεσμα, τοποθετήστε τις στρώσεις των υλικών ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:


  1. Αρχικά, το ντρέσινγκ πρέπει πάντα να μπαίνει πρώτο στο βάζο ως πρώτη στρώση. Έτσι, θα το κρατήσετε απομονωμένο από τα υπόλοιπα υλικά και δε θα τα μουσκέψει. Ανάλογα με τη συνταγή, δύο με τέσσερις κουταλιές της σούπας ντρέσινγκ είναι η ιδανική ποσότητα.

  2. Εάν είστε λάτρης της πρωτεΐνης και των δημητριακών ή ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη διατροφή, τότε τοποθετείστε τα αμέσως μετά το ντρέσινγκ στο βάζο. Ως δεύτερη στρώση, η σύνθεσή τους δεν επιτρέπει στο ντρέσινγκ να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα υλικά ενώ παράλληλα το μαρινάρουν, ενισχύοντας τη γεύση της σαλάτας σας.

  3. Σε αυτό το σημείο τοποθετείστε στο βάζο τα μη φυλλώδη λαχανικά σας, όπως είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, κρεμμύδια και ντομάτες.

  4. Τώρα είναι η ώρα για να προσθέσετε τα φυλλώδη λαχανικά και χόρτα που θέλετε. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας μέσα από μία μεγάλη ποικιλία, όπως είναι το σπανάκι, η ρόκα, το μαρούλι και το λάχανο ή ένα μιξ σαλάτας.

  5. Τέλος, προσθέστε όποιο topping σας αρέσει, όπως ξηρούς καρπούς, ελιές, μια χούφτα αποξηραμένα μούρα ή σταφίδες για να ολοκληρώσετε τη σαλάτα σας στο βάζο.



Για να φτιάξετε τη δική σας κρύα σαλάτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άδειο γυάλινο βάζο έχετε στην κουζίνα σας. Ωστόσο, προτιμήστε αυτά που είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα για να μπορέσετε να τοποθετήσετε πιο εύκολα τις στρώσεις με τα υλικά σας. Ξεκινήστε να δημιουργείτε τη φρέσκια σαλάτα σας με μία από τις παρακάτω νόστιμες συνταγές:


Σαλάτα με γαρίδες ή κοτόπουλο και ταϊλανδέζικο ντρέσινγκ

Τοποθετήστε τα υλικά στο βάζο με την παρακάτω σειρά:


2 κ.σ. ταϊλανδέζικο ντρέσινγκ (δείτε παρακάτω τη συνταγή)

3-4 μαγειρεμένες γαρίδες ή κομμάτια κοτόπουλο

10 ντοματίνια κομμένα σε φέτες

2 φλ. μαρούλι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σουσάμι


Για το ταϊλανδέζικο ντρέσινγκ:

Ανακατέψτε τα παρακάτω υλικά για 10-15 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να προσθέσετε όσο νερό θέλετε για να αραιώσετε το ντρέσινγκ.


¼ φλ. βούτυρο ηλιόσπορου

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμό από ½ λεμόνι

1 κ.σ. αμινοξέα καρύδας

1 κ.γ. αποξηραμένο τζίντζερ

1 κ.σ. μηλόξυδο

Αλάτι και πιπέρι για τη γεύση


Σαλάτα με πέστο βασιλικού και λουκάνικο κοτόπουλο

Βάλτε τα υλικά στο βάζο με την εξής σειρά:


2 κ.σ. πέστο βασιλικού (δείτε τη συνταγή παρακάτω)

1 προ μαγειρεμένο λουκάνικο κοτόπουλο ψιλοκομμένο

¼ φλ. μαγειρεμένη κινόα

1 φλ. μπρόκολο στον ατμό, κρύο και ψιλοκομμένο

10 ντοματίνια κομμένα σε φέτες

¼ φλ. κόκκινο κρεμμύδι σε κυβάκια

2 φλ. ρόκα

1 κ.σ. καρύδια


Για το πέστο βασιλικού:

Ανακατέψτε τα παρακάτω υλικά στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα για 10-15 δευτερόλεπτα.


1 φλ. φύλλα βασιλικού

1 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα

¼ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε για τη γεύση


Σαλάτα με κοτόπουλο και μουστάρδα μελιού


1 μερίδα ντρέσινγκ μουστάρδας με μέλι (δείτε τη συνταγή παρακάτω)

Στήθος κοτόπουλο ψητό

4 φλ. ψιλοκομμένα ρεβίθια

1 κομμάτι μπέικον ψημένο

¼ φλ. κόκκινες πιπεριές σε φέτες

2 κ.σ. κόκκινο κρεμμύδι σε κυβάκια

½ φλ. ψιλοκομμένο λάχανο

1 κ.σ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα


Για τη μουστάρδα μελιού:

Χτυπήστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέστε αλάτι και πιπέρι για τη γεύση.


1 κ.σ. μαγιονέζα με βάση το λάδι αβοκάντο

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. μέλι

1/8 κ.γ. μηλόξυδο



Πηγή: experiencelife.lifetime.life

Σελίδα 1 από 19       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα: