{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σελίδα 1 από 18       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα:
7 πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζατε για το μέλι

Ακόμη κι αν δεν είμαστε όλοι λάτρεις των μελισσών, αξίζει να τους δώσουμε κάποια εύσημα για την παραγωγή μιας από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές στον κόσμο. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι περιέχει ο υγρός χρυσός που απλώνετε στη φέτα σας για πρωινό; Το μέλι δεν αποτελεί μόνο ένα φυσικό γλυκαντικό, αλλά έχει πολλές ακόμη εκπληκτικές ιδιότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα. Και μπορεί να έχετε ακούσει κάποιες από αυτές αλλά παρακάτω θα βρείτε επτά από τα πιο περίεργα facts γύρω από το αγαπημένο σας spread.



-Το μέλι είναι γυναικεία υπόθεση


Γνωρίζατε ότι μια τυπική αποικία μελισσών αποτελείται από 30.000 έως 60.000 μέλισσες ενώ το 99% αυτών είναι οι μέλισσες εργάτριες και το άλλο 1% οι αρσενικοί κηφήνες; Ο μοναδικός σκοπός των αρσενικών μελισσών είναι να ζευγαρώσουν με τη βασίλισσα.


-Αποθηκευμένο σωστά σε γυαλί, κρατάει για πάντα


Το μέλι έχει φυσικά συντηρητικά. Έτσι, αν το αποθηκεύσετε σωστά σε μία αεροστεγή συσκευασία, όπως είναι τα γυάλινα βάζα, τότε μπορεί να κρατήσει για πάντα χωρίς να χαλάσει. Βάζα με μέλι βρέθηκαν σε αιγυπτιακό τάφο 2.000 ετών και όταν τελικά ανασύρθηκαν κάτω από την άμμο της ερήμου, επιβεβαιώθηκε ότι το μέλι ήταν ακόμα βρώσιμο!


-Δεν το απολαμβάνουν μόνο οι άνθρωποι


Η μόνη τροφή που παράγεται από έντομα και την καταναλώνουν τόσο οι άνθρωποι όσο και τα έντομα είναι το μέλι. Μετά από αποστολές έξω από την κυψέλη, οι μέλισσες τρώνε μέλι για να γεμίσουν ενέργεια. Και ένα από τα πιο εκπληκτικά facts είναι ότι μια μέλισσα χρειάζεται την ενέργεια από μόλις δύο κουτάλια της σούπας μέλι για να κάνει τον γύρο του κόσμου


-Διαφορετικά λουλούδια, διαφορετική γεύση


Τα άνθη από τα οποία εξάγεται το νέκταρ δίνουν στο μέλι τη γεύση του. Εάν οι μέλισσες δημιουργήσουν νέκταρ από ηλίανθους θα έχει τελείως διαφορετική γεύση από το νέκταρ που θα προκύψει από τη λεβάντα. Για παράδειγμα, το μέλι από φαγόπυρο είναι πολύ έντονο και πικάντικο, το μέλι ευκαλύπτου έχει μια διακριτική γεύση μενθόλης ενώ το μέλι από φλαμουριά έχει μια πιο ξυλώδη γεύση.


-Το μόνο τρόφιμο που περιέχει πινοσεμπρίνη


Η πινοσεμπρίνη είναι ένα ξεχωριστό αντιοξειδωτικό και φυσικό φλαβονοειδές που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να βρεθεί σε φυτά όπως η πρόπολη και οι ρίζες τζίντζερ. Ωστόσο, η μόνη τροφή που περιέχει πινοσεμπρίνη είναι το μέλι. Η περιεκτικότητα του μελιού σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συγκριθεί με τα μήλα, το σπανάκι, τις φράουλες και τα πορτοκάλια.


-Έχει όλα όσα χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα


Το μέλι είναι η μόνη τροφή που περιέχει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση της ζωής. Αυτά είναι το νερό, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ένζυμα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για ενέργεια. Και δεδομένου ότι το μέλι έχει αυτές τις ιδιότητες, μια αποικία μελισσών παράγει έως και τρεις φορές περισσότερο μέλι από αυτό που πραγματικά χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να συντηρήσει τη ζωή των μελισσών.


-Οι μέλισσες χορεύουν


Κι όμως όταν οι μέλισσες χορεύουν είναι καλό σημάδι. Αφού έχουν εντοπίσει τα ωφέλιμα άνθη και έχουν μαζέψει το νέκταρ, οι μέλισσες χορεύουν επιστρέφοντας στην κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν στις υπόλοιπες που βρίσκονται τα λουλούδια ενώ στη συνέχεια μετατρέπουν το νέκταρ σε μέλι, προσθέτοντας ένζυμα από το στομάχι τους και μειώνουν την υγρασία κουνώντας τα φτερά τους με μεγάλη ταχύτητα.


Τα πλεονεκτήματα του μελιού είναι αμέτρητα. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να έχετε εύκαιρο ένα γυάλινο βάζο με μέλι στην κουζίνα σας. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε πολλές περιπτώσεις, όπως το ψήσιμο στον φούρνο, το μαγείρεμα, το τσάι και οι σπιτικές φόρμουλες για φάρμακα. Επίσης, αν ψάχνετε το ιδανικό δώρο για συγγενείς και φίλους, τότε απλά μπορείτε να διακοσμήσετε το γυάλινο βαζάκι σας με κορδέλες και μικρά στολίδια και να το προσφέρετε στους αγαπημένους σας. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε για να μπορέσετε να απολαμβάνετε το νέκταρ των θεών για πάντα, είναι να το διατηρήσετε μακριά από τον ήλιο σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.


Πηγές: glorybee.com, mentalfloss.com

Γιατί το κρασί αποθηκεύεται καλύτερα σε γυαλί;

Μέχρι και σήμερα οι καταναλωτές εξακολουθούν να θεωρούν τις γυάλινες φιάλες ως την καλύτερη συσκευασία, όταν πρόκειται για τα αγαπημένα τους κρασιά. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας, το 94% των Γάλλων καταναλωτών κρασιού προτιμά τις γυάλινες φιάλες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συσκευασία. Ωστόσο, γιατί το γυαλί είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το κρασί σε όλο τον κόσμο;


Σε μια αγορά όπου τα υλικά συσκευασίας συνεχώς αυξάνονται, η έρευνα του Wine Intelligence είχε ως στόχο να ανακαλύψει τα κίνητρα των καταναλωτών όταν αγοράζουν κρασί σε γυάλινες φιάλες. Και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σαφή: το γυαλί κερδίζει τα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας σε πολλούς τομείς. Κάποιοι από αυτούς είναι η προστασία της ποιότητας και της γεύσης του κρασιού, η αξία που προσθέτει στη συνολική αισθητική του προϊόντος και στην εμπειρία κατανάλωσης αλλά και το γεγονός ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Γιατί, όμως, κερδίζει το γυαλί;


Ιστορία


Οι φιάλες κρασιού έχουν μακρά ιστορία που χρονολογείται πίσω στο 4.000 π.Χ. Ωστόσο, δεν τις χρησιμοποιούσαν μέχρι τον 17ο αιώνα, γιατί η αποθήκευση κρασιού γινόταν κυρίως σε δρύινα βαρέλια. Τα δρύινα βαρέλια, όμως, είχαν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα: επέτρεπαν στο οξυγόνο να περάσει το ξύλο και να αλληλοεπιδράσει με το κρασί. Ενώ το οξυγόνο βοηθά το κρασί να παλαιώσει, το πολύ οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει οξείδωση. Με την οξείδωση, το κρασί αρχίζει σιγά σιγά να χαλάει, χάνοντας την ποιότητα και τη γεύση του. Έτσι, μετά την παλαίωση, ήταν σαφές ότι το κρασί χρειαζόταν ένα διαφορετικό υλικό για την αποθήκευση μέχρι την πώληση ή την κατανάλωσή του.


Κατά αυτόν τον τρόπο, το γυαλί ήταν και είναι η πρώτη επιλογή. Αν και το γυαλί κατασκευάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανακάλυψη των φούρνων βοήθησε στην παραγωγή πιο ενισχυμένου γυαλιού, το οποίο θα μπορούσε πλέον να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Το γυαλί έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας και αυτός είναι ο λόγος που όταν σκεφτόμαστε το κρασί, μας έρχεται στο μυαλό κατευθείαν το γυαλί μετά από εκατοντάδες χρόνια. Και φαίνεται ότι το γυαλί θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, καθώς προχωράμε προς ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον.


Βιωσιμότητα


Φτιαγμένα από τρία άφθονα στη φύση υλικά, άμμο, μαρμαρόσκονη και ανθρακική σόδα, τα γυάλινα μπουκάλια και βάζα μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές. Μέσα από χρόνια έρευνας και συνεχείς καινοτομίες, η διαδικασία παραγωγής γυαλιού έχει γίνει πολύ πιο βιώσιμη, μειώνοντας την ενέργεια που χρειάζεται η δημιουργία νέων γυάλινων συσκευασιών. Επιπλέον, το κρασί συχνά εισάγεται σε μεγάλες ποσότητες για εξοικονόμηση εκπομπών από τις μεταφορές, μειώνοντας περίπου 90.000 τόνους CO2 κάθε χρόνο. Η βιομηχανία παραγωγής γυαλιού δε σταμάτησε ποτέ να εξερευνά καινοτόμες λύσεις για να καλύψει τις απαιτήσεις των καταναλωτών που θέλουν συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.


Η γυάλινη συσκευασία έχει την πρώτη θέση όταν πρόκειται για βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, οι γυάλινες φιάλες είναι 100% ανακυκλώσιμες ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά, για πάντα. Χρειάζονται μόνο 30 ημέρες για να ανακυκλωθεί μία φιάλη κρασιού και να επιστρέψει στο ράφι ως καινούργια, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητά της. Με αυτόν τον τρόπο, η ανακύκλωση του γυαλιού μειώνει τις εκπομπές CO2, ενώ παράλληλα εξοικονομεί πολύτιμους πόρους.


Γυάλινες φιάλες και κρασί


Το κρασί πρέπει να παράγεται, να αποθηκεύεται και να καταναλώνεται σωστά προκειμένου να διατηρούνται οι ιδιότητές του. Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία κατανάλωσης κρασιού, υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάθε συσκευασία. Η συσκευασία πρέπει να είναι ανθεκτική για τη μεταφορά και να σφραγίζεται για να αποφεύγεται η οξείδωση. Επίσης, για να μειωθούν τα έξοδα και η ρύπανση, η συσκευασία δεν θα πρέπει να είναι πολύ βαριά και το υλικό να αλληλεπιδρά με το ίδιο το κρασί. Πώς όμως το γυαλί πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια;


Οι γυάλινες φιάλες και τα βάζα παράγονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Παρόλα αυτά, οι γυάλινες φιάλες δεν ήταν πάντα τόσο ανθεκτικές όσο είναι σήμερα. Η χρήση των φούρνων με κάρβουνο επέτρεψε στους ανθρώπους να κατασκευάσουν πιο ενισχυμένο, και ως εκ τούτου πιο ανθεκτικό, γυαλί. Αυτό μείωσε τις πιθανότητες θραύσης και βοήθησε στη μετάβαση από την αποθήκευση και τη μεταφορά κρασιού σε δρύινα βαρέλια στη χρήση του γυαλιού. Ακόμη, το κρασί πρέπει να είναι ερμητικά σφραγισμένο. Ένα εμφιαλωμένο κρασί, σφραγισμένο με φελλό, μπλοκάρει τον αέρα και αποτρέπει το οξυγόνο να έρθει σε επαφή με το κρασί. Μόλις σφραγιστούν, τα εμφιαλωμένα κρασιά αντέχουν έως και 100 χρόνια!


Καινοτομίες


Τα τελευταία 15 χρόνια, οι νέες εξελίξεις οδήγησαν στο να γίνουν οι γυάλινες φιάλες σημαντικά πιο ελαφριές. Τώρα, οι γυάλινες συσκευασίες είναι έως και 30% πιο ελαφριές απ’ ότι ήταν παλιά. Η ελαφριά συσκευασία χρειάζεται λιγότερο υλικό για να παραχθεί και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής κατά 10-30%. Χάρη στην τεχνολογία, οι κατασκευαστές μπορούν σήμερα να παράγουν πιο λεπτές και ελαφριές γυάλινες συσκευασίες από ποτέ. Τέλος, το γυαλί είναι αδρανές από τη φύση του και δεν επηρεάζει το κρασί. Αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γυάλινες φιάλες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και ανακυκλώνονται εύκολα.


Ούτε η καινούργια γυάλινη συσκευασία ούτε η ανακυκλωμένη επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού και καμία δε χάνει τις ιδιότητές της. Το γυαλί είναι το μόνο υλικό που πληροί και τα τέσσερα κριτήρια. Με λίγα λόγια, δεν αλλάζει τη γεύση ή την ποιότητα του κρασιού και διατηρεί το κρασί «καλό» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε οι λάτρεις να μπορούν να το ανοίξουν και να το απολαύσουν την κατάλληλη στιγμή.


Πηγή: friendsofglass.com

Καλό Πάσχα!

Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 22 έως 25 Απριλίου 2022.



Η όμαδα της Euroglass σας εύχεται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!   

         

Διαβάστε στο Blog μας:

5 πράγματα που μάλλον δε γνωρίζατε για τις μαρμελάδες    

Προϊόν και Brand: Πόσο σημαντικό είναι το design της γυάλινης συσκευασίας;

Προϊόν και Brand: Πόσο σημαντικό είναι το design της γυάλινης συσκευασίας;

Για πολύ καιρό, η συσκευασία είχε να κάνει περισσότερο με τη μορφή και τη λειτουργικότητά της παρά με τον premium σχεδιασμό. Καθώς τα brands και τα προϊόντα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο στα ράφια των καταστημάτων, οι επιχειρήσεις πρέπει να διαφοροποιηθούν, παρουσιάζοντας μια δυνατή ιστορία που αποτυπώνεται στον καταναλωτή. Δεδομένου ότι πάνω από το 70% των αγοραστικών αποφάσεων γίνεται μέσα στα καταστήματα, η συσκευασία πρέπει να αντιπροσωπεύει το brand και να μεταφέρει την ιστορία του με την πρώτη ματιά. Δείτε παρακάτω πώς ο σχεδιασμός της γυάλινης συσκευασίας επηρεάζει τα προϊόντα και τα brands με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.


Ο σχεδιασμός της γυάλινης συσκευασίας επηρεάζεται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που επικοινωνούν την ιστορία του brand στο ράφι. Έπειτα, υπάρχουν αρκετοί πολιτισμικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την ιστορία του brand και την επαναδιατυπώνουν, ώστε να παραμένει σχετική με τον καταναλωτή σε κάθε διαφορετική περιοχή. Τέλος, η διαδικασία παραγωγής του προϊόντος, η ταχύτητα με την οποία μπαίνει στην αγορά, η τιμή του αλλά και η βιωσιμότητα παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στον τελικό σχεδιασμό της συσκευασίας .


Πολιτισμική διάκριση


Τα οινοπνευματώδη αλλά και τα μη αλκοολούχα ποτά είναι οι κατηγορίες προϊόντων που επηρεάζονται περισσότερο από τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά το design της γυάλινης φιάλης. Από την άλλη πλευρά, οι γυάλινες συσκευασίες μπίρας και τροφίμων έχουν ελαφρώς πιο γενικευμένο σχεδιασμό. Έτσι, διακρίνονται περισσότερο από την ετικέτα και το χρώμα παρά από το design της συσκευασίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η συσκευασία της μπίρας όσο και των τροφίμων πρέπει να έχει κάποια standard χαρακτηριστικά που περιορίζουν τον ποικιλόμορφο σχεδιασμό.


Πιο συγκεκριμένα, η κατηγορία των αλκοολούχων ποτών φέρει πολλές ομοιότητες που τονίζουν τον τύπο του προϊόντος αλλά και την περιοχή προέλευσής του. Για παράδειγμα, μια τσέχικη ή πολωνική βότκα έχει ορισμένες χαρακτηριστικές ενδείξεις στη φιάλη που υποδηλώνουν την προέλευσή της. Τα brands αυτών των προϊόντων χρησιμοποιούν συνήθως γυάλινες συσκευασίες με ογκώδη σχήματα και τραχύ ανάγλυφο. Οι κεχριμπαρί φιάλες με καμπύλες για τα λικέρ, που έχουν ως βάση το ουίσκι, είναι τελείως διαφορετικές από τη συνήθως τετραγωνισμένη πράσινη συσκευασία των γερμανικών κοντών φιαλών. Ακόμη, οι τυπικές φιάλες είναι διαφορετικές από τις ιρλανδικές φιάλες για ουίσκι. Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα σκωτσέζικα ουίσκι έχουν ψηλό και λεπτό λαιμό ενώ φέρουν ανάγλυφα που τονίζουν την αυθεντικότητα, την παράδοση και την προέλευση του προϊόντος; Ουσιαστικά, όσο πιο μοναδικό σχέδιο έχει η γυάλινη φιάλη, τόσο πιο σημαντική είναι η ανάδειξη της αληθινής προέλευσης του ποτού για το brand.


Παραδοσιακός σχεδιασμός


Το κρασί έχει τα δικά του σχεδιαστικά στοιχεία που το ξεχωρίζουν σε είδος και περιοχή προέλευσης. Το σχήμα του Μπορντό, της Βουργουνδίας και της σαμπάνιας μπορεί να είναι διαφορετικό αλλά και στις τρεις περιπτώσεις παρουσιάζει κάτι παραδοσιακό. Αυτή η παράδοση αναδεικνύει στη στιγμή το στυλ του κρασιού ακόμη κι όταν προέρχεται από διαφορετική χώρα. Ανεξάρτητα από το μέρος, στο οποίο παράγονται τα σταφύλια ή ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί, το pinot noir θα βγαίνει σχεδόν πάντα σε φιάλη Βουργουνδίας.


Τα ροζέ κρασιά, από την άλλη πλευρά, είναι γνωστά για τα μοναδικά σχέδια που έχουν οι συσκευασίες τους. Οι οινοποιοί επιλέγουν τις ανάγλυφες βάσεις που λειτουργούν ως ένα σημείο διαφοροποίησης. Άλλα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το προϊόν εντοπίζονται στα μοτίβα, όπως είναι οι κυματιστές γραμμές, αλλά και στην υιοθέτηση ενός αισθητικού εφέ που αναδεικνύει τη διάφανη φιάλη και το καθαρό χρώμα του ροζέ κρασιού.


Τάση ρετρό


Μία τάση που αυξάνεται συνεχώς είναι αυτή της νοσταλγίας, που συμβολίζει κυρίως την επιθυμία να επιστρέψουμε σε παλαιότερες εποχές που φαίνονται πιο απλές, πιο φυσικές και σίγουρα πιο βιώσιμες. Αυτή η τάση αντικατοπτρίζεται και στον σχεδιασμό της γυάλινης συσκευασίας με το ρετρό στυλ να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τη βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών. Τα υψηλής ποιότητας, premium αναψυκτικά και ροφήματα θυμίζουν στους ενήλικες τα νεανικά τους χρόνια και αυτό φαίνεται πως επηρεάζει τα γνωστά brands. Έτσι, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την τάση, υιοθετώντας μια πιο vintage αισθητική για τις συσκευασίες τους.


Συνήθως, τα νέα brands ξεκινούν το λανσάρισμα των προϊόντων τους στην αγορά με πιο συμβατικά σχέδια γυάλινης συσκευασίας, ενώ στη συνέχεια προχωρούν σε έναν πιο custom σχεδιασμό καθώς αυξάνεται ο όγκος παραγωγής. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στη βιομηχανία των ποτών και ροφημάτων δείχνουν ότι οι νέες επιχειρήσεις δίνουν περισσότερη προτεραιότητα στα custom σχέδια γυάλινης συσκευασίας από την αρχή της ύπαρξής τους.


Σχεδιασμός χωρίς κανόνες


Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών που δεν ακολουθεί κανένα σχεδιαστικό κανόνα είναι αυτός του τζιν. Από τις όμορφες παστέλ μέχρι τις μαύρες φαρμακοτεχνικές γυάλινες φιάλες, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων συσκευασίας για να διαλέξουν τα brands. Για τις νέες επιχειρήσεις σε αυτόν τον κλάδο η διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό, μέσω του design της συσκευασίας, είναι μία τυπική πρακτική. Με εσωτερικά ανάγλυφα, χρώματα που τραβούν τα βλέμματα και τυπωμένες εικόνες στο σώμα της φιάλης, το τζιν και τα πιο εξειδικευμένα αποστάγματα ανήκουν στις πιο καινοτόμες κατηγορίες ποτών, όσον αφορά το design της συσκευασίας.


Περισσότερες παραλλαγές στις ετικέτες, τη διακόσμηση και τον σχεδιασμό παρατηρούνται στις συσκευασίες που έχουν να κάνουν με craft ροφήματα και ποτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα brands έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να εκφράσουν μία αυθεντική ιστορία και η συσκευασία τους βοηθά να το κάνουν. Δεδομένου ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην εξέλιξη και την απώλεια εταιρικής ταυτότητας, τα πιο εδραιωμένα brands μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν το design της συσκευασίας τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της συσκευασίας και την ιστορία που επικοινωνούν για το brand σας, προτού επιλέξετε το τελικό σχέδιό της.

5 πράγματα που μάλλον δε γνωρίζατε για τις μαρμελάδες

Από τις φράουλες μέχρι τα βατόμουρα και τα βερίκοκα, κάθε φρούτο έχει τη δική του εποχή ωρίμανσης. Από τα μέσα της άνοιξης μέχρι το καλοκαίρι, τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων έχουν την τιμητική τους, καθώς είναι στην πιο ώριμη και νόστιμη φάση τους. Αν ψάχνατε την ευκαιρία για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα, τώρα είναι η ιδανική εποχή. Γευστικές, χρωματιστές και αρωματικές, οι μαρμελάδες προσθέτουν μια καθημερινή δόση ενέργειας και νοστιμιάς στα γεύματά μας ενώ παράλληλα δένουν ως topping σχεδόν σε όλες τις παρασκευές γλυκών.


Προτού όμως ξεκινήσετε να διαβάζετε την επόμενη συνταγή, έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα γνωρίζετε για ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κόσμου; Δείτε παρακάτω πέντε εντυπωσιακά facts για τις μαρμελάδες που θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να θέλετε να διατηρήσετε την πιο γλυκιά γεύση της εποχής όλον τον χρόνο, ενώ στο τέλος του άρθρου θα πάρετε μια νόστιμη έμπνευση με τρεις συνταγές για σπιτική μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα.


- Η μαρμελάδα στην Ευρώπη


Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει τη μαρμελάδα με τις παιδικές αναμνήσεις. Είτε πρόκειται για μια κουταλιά μέσα από το γυάλινο βάζο, είτε για σάντουιτς μαρμελάδας ή ακόμη και για σπιτικά δώρα από το χωριό, η γεύση της μαρμελάδας συνόδευε μια ανέμελη στιγμή. Ωστόσο, αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η μαρμελάδα συνδέεται ιστορικά με τους τρόπους συντήρησης των τροφίμων και η παρουσία της χρονολογείται πολύ πιο παλιά απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Η πρώτη εμφάνιση της μαρμελάδας στην Ευρώπη έγινε από τους σταυροφόρους μετά τις μάχες στη Μέση Ανατολή. Και αυτό γιατί εκεί ξεκίνησαν πρώτα να διατηρούνται τα φρούτα, καθώς υπήρχε αφθονία στα βιολογικά ζαχαροκάλαμα. Από τότε, οι μαρμελάδες έγιναν ο παραδοσιακός τρόπος ολοκλήρωσης των βασιλικών γευμάτων ενώ είναι γνωστό ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ' ήταν μεγάλος θαυμαστής τους.


- Η πρώτη συνταγή


Η μαρμελάδα έχει δημιουργηθεί και καταναλωθεί από διαφορετικούς λαούς μέσα στην ιστορία. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, η ιστορία αυτού του ανάρπαστου επιδορπίου είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από όσο νομίζετε. Μπορεί να έχετε δει πολλές συνταγές μαρμελάδας πριν ετοιμάσετε τη δική σας, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ σε ποια χρονική περίοδο καταγράφηκε η πρώτη συνταγή; Το βιβλίο μαγειρικής «De Re Coquinaria» (Περί μαγειρικής) είναι το βιβλίο με την πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή μαρμελάδας. Χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποδίδεται στον Μάρκο Γάβιο Απίκιο.


- Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος


Λόγω των μεγάλων ανησυχιών για τις ελλείψεις τροφίμων κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Γυναικείο Ινστιτούτο στην Αγγλία έλαβε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το 1940 από την κυβέρνηση. Σκοπός της χρηματοδότησης ήταν να αγοράσει ζάχαρη για μαρμελάδα, ώστε να μην πεινάσουν οι κάτοικοι της χώρας. Αυτό επέτρεψε τη διατήρηση ενός τεράστιου όγκου φρούτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας ότι κανένα βρώσιμο φρούτο δε θα πάει χαμένο. Έτσι, δημιουργήθηκαν κέντρα διατήρησης φρούτων σε κουζίνες αγροκτημάτων, αίθουσες χωριών ακόμη και σε παραπήγματα, που διευθύνονταν κυρίως από εθελοντές της κοινότητας. Τελικά, πάνω από 5.300 τόνοι φρούτων διατηρήθηκαν και μετατράπηκαν σε πάνω από 1.600 τόνους μαρμελάδας από το 1940 μέχρι το 1945.


- Πηκτίνη


Το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πήξη της μαρμελάδας, όταν το φρούτο έρχεται σε επαφή με τη ζάχαρη και τη θερμότητα, είναι η πηκτίνη. Λειτουργώντας ως σημαντικός παράγοντας του «δεσίματος», εντοπίζεται κυρίως στη φλούδα και στον πυρήνα του ωμού φρούτου και βοηθά στη συγκράτηση των κυτταρικών τοιχωμάτων. Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν φυσικά πηκτίνη. Ωστόσο, η ποσότητά της διαφέρει από φρούτο σε φρούτο. Για παράδειγμα, οι φράουλες έχουν χαμηλό επίπεδο πηκτίνης και συνηθώς χρειάζεται να προσθέσουμε λίγη ακόμη ζάχαρη στη μαρμελάδα για να επιταχύνουμε τη διαδικασία.


- Ζάχαρη


Όσο περισσότερη ζάχαρη προσθέσετε στη σπιτική μαρμελάδα, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί στο γυάλινο βάζο. Ένα τυπικό βάζο με μαρμελάδα φράουλα, για παράδειγμα, διαρκεί έως και ένα χρόνο αφότου ανοίξει. Κρατήστε, λοιπόν, τα άδεια γυάλινα βάζα στα ντουλάπια της κουζίνας σας, γιατί είναι ο πλέον ιδανικός τρόπος για να αποθηκεύσετε νόστιμες μαρμελάδες κάθε εποχή ή ακόμη και για να τις χαρίσετε ως χειροποίητο δώρο όλο τον χρόνο.


Bonus συνταγές:


Μαρμελάδα φράουλα σε γυάλινο βάζο


Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να βρείτε άφθονες, νόστιμες και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά φράουλες για να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα. Είναι το αγαπημένο γλυκό όλων των εποχών που μπορείτε να απλώσετε σε βουτυρωμένο ψωμί για πρωινό, να χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε γλυκά ή ακόμη και σαν επικάλυψη στο γιαούρτι ή το παγωτό. Φτιάξτε τη δική σας μαρμελάδα φράουλα σε χρόνο μηδέν


Μαρμελάδα βερίκοκο σε γυάλινο βάζο


Πλούσια σε βιταμίνη A, C, B1, B2, σίδηρο και φυτικές ίνες, τα βερίκοκα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και υγιεινά. Η συνταγή για τη μαρμελάδα βερίκοκο είναι πανεύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε προτού ξεκινήσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστειρώσει καλά τα άδεια γυάλινα βάζα και τα μεταλλικά καπάκια τους. DIY


Μαρμελάδα σμέουρο σε γυάλινο βάζο


Λευκό, κόκκινο, βαθύ μπλε ή μαύρο; Όταν πρόκειται για μουρα οι επιλογές είναι πολλές. Γνωστά για τα υψηλά αντιοξειδωτικά τους, τα μουρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό με λίγες μόνο θερμίδες και λιπαρά. Θέλετε ένα νόστιμο topping για το cheesecake σας ή ένα γλυκό απογευματινό σνακ; Τότε, πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με κόκκινα βατόμουρα ή αλλίως σμέουρα. Δείτε την εδώ

Σπιτική αλατισμένη καραμέλα σε γυάλινο βάζο

Θέλετε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική καραμέλα αλλά σας φαίνεται μεγάλη υπόθεση; Ακολουθώντας μια απλή συνταγή και χρησιμοποιώντας έξι μόλις υλικά, θα φτιάξετε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά την πιο νόστιμη αλατισμένη καραμέλα. Μπορείτε να την απολαύσετε κατευθείαν από το βάζο, πάνω στο παγωτό, στις μηλόπιτες, στα pancakes και στο cheesecake. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι γιατί μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή θέλει καραμέλα. Δείτε παρακάτω πώς σε μόλις 15-20 λεπτά, θα έχετε στο γυάλινο βαζάκι σας μια λεία, κρεμώδη και νόστιμη καραμέλα.


Υλικά:


- 1 φλ. ζάχαρη

- ¼ φλ. νερό

- ½ φλ. κρέμα σαντιγί

- 2 κ.σ. μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο

- 1 κ.γ. αλάτι

- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

- Αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια & μεταλλικά καπάκια


Εκτέλεση:


Σε μια μεσαία προς μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 3-5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση. Σε αυτή τη φάση, που βράζει το μίγμα, δεν ανακατεύουμε καθόλου για να μην κρυσταλλώσει. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορείτε να το παρακολουθείτε χωρίς να ανακατεύετε. Επίσης, μπορείτε να κουνήσετε την κατσαρόλα προς τη μία και την άλλη πλευρά για να βράσει ομοιόμορφα το μίγμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και σταθερά τη σαντιγί. Η καραμέλα αμέσως θα αφρίσει. Ανακατεύουμε και πάλι το μίγμα με την κρέμα για δέσει. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει για 10-15 λεπτά. Μπορεί να φαίνεται αραιή στην αρχή αλλά θα πήξει μόλις κρυώσει. Ρίξτε την αλατισμένη καραμέλα στο αγαπημένο σας γυάλινο βάζο και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.


Μπορείτε να διατηρήσετε τη σπιτική καραμέλα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3 ημέρες και στην κατάψυξη για 3 εβδομάδες. Για να την ξαναζεστάνετε, απλά τοποθετήστε το γυάλινο βάζο χωρίς το μεταλλικό καπάκι σε φούρνο μικροκυμάτων για 45-60 δευτερόλεπτα και ανακατέψτε καλά. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, προσέξτε το χρώμα του μίγματος. Μόλις το χρώμα βαθύνει και γίνει σκούρο κεχριμπαρί, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να μην καεί.

Πώς θα διατηρήσετε τα φρέσκα λεμόνια στο βάζο για χρήση όλο τον χρόνο

Μαζί με το σκόρδο, τη φέτα, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη, ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά της ελληνικής κουζίνας είναι τα λεμόνια. Από γαρνιτούρες και μεζέδες, μέχρι τα παραδοσιακά πιάτα και τις σαλάτες, η χαρακτηριστική και έντονη γεύση των λεμονιών ταιριάζει άψογα σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Τώρα που είναι η εποχή τους, μαζέψτε τα ώριμα λεμόνια και τα άδεια γυάλινα βάζα από τα ντουλάπια και διατηρήστε τη φρεσκάδα, το άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση τους στην κουζίνα σας όλο τον χρόνο.


Αν έχετε επισκεφθεί το Μαρόκο ή σας αρέσει η κουζίνα της Μέσης Ανατολής, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα διατηρημένα λεμόνια είναι συχνά ένα από τα βασικά συστατικά στα πιάτα τους. Η διατήρηση των λεμονιών μπορεί να μοιάζει κάτι δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Στο Μαρόκο η παραδοσιακή μέθοδος διατήρησης έχει την αναλογία: 10 ώριμα λεμόνια, 2 λεμόνια για χυμό και 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι.


Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα


Τα γυάλινα βάζα και τα μεταλλικά καπάκια τους που θα χρησιμοποιήσετε για τα λεμόνια, πρέπει να είναι καλά αποστειρωμένα. Ακόμη, να θυμάστε ότι το μέγεθος από λεμόνι σε λεμόνι διαφέρει. Έτσι, θα χρειαστείτε βάζα που είναι μεγάλα και κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να χωρέσουν όλα τα λεμόνια. Αν έχετε ότι χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα λεμόνια, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Βάλτε στο βάζο όσο πιο πολλά λεμόνια γεμισμένα με αλάτι χωράνε. Σφραγίστε καλά το βάζο και αφήστε σε σκοτεινό μέρος για λίγες ημέρες.


Λεμόνια με αλάτι σε γυάλινα βάζα


Ξεκινώντας τη διαδικασία διατήρησης των λεμονιών, ουσιαστικά τα παστώνετε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αλάτι βοηθάει στη διατήρηση της γεύσης, του αρώματος και του χυμού που βγάζουν τα λεμόνια ενώ έπειτα ο ίδιος ο χυμός τους τα διατηρεί για όσο χρειαστεί. Ξεκινήστε κόβοντας τα λεμόνια σε 4 φέτες. Μην κόψετε τελείως το λεμόνι. Οι φέτες πρέπει να μείνουν στη βάση του λεμονιού. Ανοίξτε τις φέτες και γεμίστε τις καλά με αλάτι. Πιέστε τις φέτες για να κλείσει το λεμόνι. Τώρα βάλτε τα λεμόνια με το αλάτι μέσα στο γυάλινο βάζο και γεμίστε μέχρι να μην υπάρχει κενό ανάμεσά τους.


Μερικές μέρες αργότερα


Τα λεμόνια θα έχουν μαλακώσει, θα έχουν απελευθερώσει λίγο από τον χυμό τους και θα έχουν μαζέψει, αφήνοντας άδειο χώρο μέσα στο βάζο. Σε αυτή τη φάση, ξαναγεμίζετε το βάζο με νέα αλατισμένα λεμόνια, σφραγίζετε και αφήνετε σε σκοτεινό μέρος. Μετά από λίγες μέρες επαναλαμβάνετε τα ίδια βήματα. Η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες. Γεμίζετε τα βάζα ξανά και ξανά μέχρι να μην υπάρχει πια άδειος χώρος και να μην χωράνε άλλα νέα λεμόνια με αλάτι. Τότε, ρίξτε μέσα χυμό λεμονιού και μία γενναιόδωρη δόση αλατιού. Ανοίξτε τα βάζα σε 2-3 μήνες. Τα λεμόνια θα πρέπει να έχουν ένα πιο σκούρο χρώμα. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο. Αν έχετε χρησιμοποιήσει πάνω από ένα βάζο, ανοίξτε από ένα κάθε φορά για να το γεμίσετε και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα σε σκοτεινό μέρος. Τα λεμόνια μπορούν να μείνουν μέσα στα βάζα για αρκετούς μήνες οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Προτού χρησιμοποιήσουν τα διατηρημένα λεμόνια στο Μαρόκο, τα ξεπλένουν καλά για να φύγει το αλάτι και να μην έχουν αλμυρή γεύση.


Extra tip 1: Ένας ακόμη συνηθισμένος τρόπος διατήρησης των λεμονιών γίνεται με παγάκια. Στύβετε τα λεμόνια για να βγει ο χυμός και τον ρίχνετε σε παγοθήκες. Τις αφήνετε στην κατάψυξη και έχετε παγάκια από λεμόνι σε λίγες μόνο ώρες.


Extra tip 2: Μπορείτε να προσθέσετε τα διατηρημένα λεμόνια σε όποια παρασκευή χρειάζεται χυμό ή ξύσμα λεμονιού ή ακόμη και σε πιάτα με dressing, σαλάτες, σάλτσες, ζυμαρικά και κοτόπουλο.

Πώς επηρεάζει το κρασί το πώμα της γυάλινης φιάλης;

Από τους φυσικούς και συνθετικούς φελλούς μέχρι τα μεταλλικά βιδωτά πώματα, ο τρόπος σφραγίσματος της γυάλινης φιάλης κρασιού είναι μια σημαντική απόφαση που όλοι οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν. Και αυτή η επιλογή είναι καίρια καθώς το συνολικό τελικό προϊόν αντιπροσωπεύει το οινοποιείο, τους ανθρώπους πίσω από αυτό, τον παραγωγό και τη διαδικασία καλλιέργειας των σταφυλιών, δηλαδή τον κόπο ενός έτους. Τα πώματα, εκτός από το αισθητικό κομμάτι, έχουν κυρίως πρακτική λειτουργία . Χρησιμοποιούνται για να σφραγίσουν μία γυάλινη φιάλη, προστατεύοντας το περιεχόμενο από την επαφή με το οξυγόνο.


Από τον 17ο αιώνα, όταν ξεκίνησε η τυποποίηση του σχήματος της γυάλινης φιάλης, κι έπειτα, ο φελλός έχει αντέξει στον χρόνο. Μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ο κύριος τρόπος σφραγίσματος των φιαλών κρασιού. Ωστόσο, στις μέρες μας, ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί κρασιού φαίνεται ότι απομακρύνονται από τα παραδοσιακά πώματα και επιλέγουν βιδωτά μεταλλικά καπάκια για τη γυάλινη φιάλη τους. Συχνά, ο τύπος του κρασιού και η χρήση για την οποία προορίζεται καθορίζουν τον τύπο πώματος. Ποιες είναι, όμως, οι βασικές διαφορές ανάμεσα στους δύο πιο δημοφιλείς τρόπους σφραγίσματος της γυάλινης φιάλης κρασιού;


Φυσικός φελλός vs βιδωτά καπάκια


Ενώ ο φελλός αποτελεί ένα εξαιρετικό κλείσιμο φιαλών κρασιού και τον προτιμούν πολλοί οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο, το συστατικό TCA που εμπεριέχει και είναι υπεύθυνο για τη μυρωδιά του φελλού είναι και ο λόγος που έχασε τη δημοφιλία του πίσω στη δεκαετία του 80. Προκειμένου να αποφευχθεί η χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνει ο φελλός στη φιάλη, η παραγωγή φυσικού φελλού έχει εξελιχθεί και βρίσκεται σήμερα σε ένα πολύ καλό επίπεδο.


Τα μεταλλικά βιδωτά πώματα, από την άλλη πλευρά, δεν αφήνουν μυρωδιά όπως ο φελλός, αλλά το κρασί μέσα στις φιάλες που έχουν αυτά τα καπάκια μπορεί να πάρει μια μεταλλική γεύση. Επίσης, οι φελλοί είναι βιοδιασπώμενοι ενώ τα μεταλλικά καπάκια όχι. Ένα ακόμη κύριο χαρακτηριστικό των φελλών είναι ότι επιτρέπουν στο οξυγόνο να εισέλθει στη φιάλη σιγά-σιγά. Αυτό τους καθιστά την καλύτερη επιλογή όταν πρόκειται για κρασιά βραδείας παλαίωσης. Τα βιδωτά πώματα, στον αντίποδα, είναι γνωστά για τη μείωση τυχόν αστοχιών και αλλοίωσης του κρασιού. Ακόμη, οι φιάλες κρασιού με μεταλλικό καπάκι μπορούν να σφραγιστούν και να καταναλωθούν σε επόμενο χρόνο.


Η επιρροή του πώματος στο κρασί


Ο απώτερος σκοπός κάθε τύπου σφραγίσματος είναι να αποτρέψει την είσοδο μεγάλης ποσότητας οξυγόνου μέσα στη φιάλη, ενώ πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ουδέτερος. Είναι γνωστό ότι το οξυγόνο αλλοιώνει τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα του κρασιού. Πιο συγκεκριμένα, η οξείδωση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο αποχρωματισμό, να μειώσει την οξύτητα και τη φρεσκάδα στη γεύση του κρασιού. Τα κρασιά που είναι πιο γεμάτα και έχουν πιο έντονη γεύση επωφελούνται από τις μικρές ποσότητες αέρα. Το οξυγόνο βοηθά στην εξομάλυνση των τανινών, που είναι υπεύθυνες για την υφή και την ξηρή αίσθηση του κρασιού.


Η καλύτερη επιλογή


Ενώ δε θα πρέπει να κρίνουμε ένα κρασί από το πώμα του, έχει διαπιστωθεί ότι η επιλογή του κατάλληλου τύπου πώματος παίζει τεράστιο ρόλο στην παλαίωση, το άρωμα και τη γεύση του κρασιού που φτάνει στον καταναλωτή. Έτσι, η πραγματική απάντηση στην ερώτηση «ποιο πώμα να διαλέξω», είναι «εξαρτάται». Οι φελλοί εξακολουθούν να είναι η παραδοσιακή μέθοδος σφραγίσματος της γυάλινης φιάλης κρασιού στην Ευρώπη, ενώ τα βιδωτά μεταλλικά καπάκια τα προτιμούν περισσότερο στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους που κάθε οινοποιός πρέπει να γνωρίζει. Η παρακολούθηση των wine trends, η ενημέρωση για τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά κάθε πώματος, το στυλ του κρασιού και την προβλεπόμενη χρήση του, είναι μια καλή αρχή για τους παραγωγούς ώστε να επιλέξουν το πιο κατάλληλο κλείσιμο για το κρασί τους.





Πώς φτιάχνεται η γυάλινη συσκευασία;

Με βασικά υλικά την άμμο, τη μαρμαρόσκονη και την ανθρακική σόδα, το γυαλί ανακυκλώνεται αμέτρητες φορές. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά εργοστάσια παραγωγής αναμειγνύουν το ανακυκλωμένο γυαλί με τις παραπάνω φυσικές πρώτες ύλες σε ένα μίγμα για να δημιουργήσουν νέες συσκευασίες, εξοικονομώντας ενέργεια και πόρους. Πώς όμως επεξεργάζονται αυτά τα υλικά για να δώσουν σχήμα στα γυάλινα μπουκάλια και βάζα ώστε να πάρουν τη μορφή που όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα;


Μέθοδοι


Η γυάλινη συσκευασία μπορεί να πάρει την τελική μορφή της, ακολουθώντας δύο διαφορετικές μεθόδους, της συμπίεσης και εμφύσησης (press and blow) και του διπλού φυσήματος (blow and blow). Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία γυάλινων συσκευασιών με μεγαλύτερη διάμετρο, όπου η υαλόμαζα μπαίνει σε ένα άδειο καλούπι και παίρνει σχήμα. Η δεύτερη μέθοδος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πιο στενών συσκευασιών, ενώ σε αυτή την περίπτωση η υαλόμαζα παίρνει σχήμα από πεπιεσμένο αέρα. Βάσει των ιδιοτήτων που επιθυμεί ο κατασκευαστής να δώσει σε κάθε γυάλινη συσκευασία, χρησιμοποιεί και το αντίστοιχο μίγμα. Αυτό το μίγμα, έπειτα, λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 1.500°C στον κλίβανο, μέχρι να γίνει μια μάζα από γυαλί έτοιμη να πάρει νέα μορφή.


Βασικός σχηματισμός


Στο στάδιο της διαμόρφωσης του γυαλιού στο επιθυμητό σχήμα, χρησιμοποιούνται απόλυτα συγχρονισμένες λεπίδες που κόβουν την υαλόμαζα. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι κάθε «τεμάχιο» υαλόμαζας θα έχει ακριβώς το ίδιο βάρος και μέγεθος προτού προχωρήσει στις μηχανές σχηματοδότησης. Οι μηχανές διαμόρφωσης σχηματοδότησης ποικίλλουν ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους συσκευασίας. Το να έχουν όλα τα τεμάχια το ίδιο αρχικό σχήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας καθώς επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν στο καλούπι. Αφού το γυαλί έχει κοπεί, περνάει σε ένα πρώτο στάδιο σχηματισμού, όπου η ασκούμενη πίεση δίνει τη μορφή του λαιμού και το βασικό σχήμα της συσκευασίας. Σε αυτή τη φάση το γυαλί συνεχίζει να ψύχεται, πέφτοντας περίπου στους 700°C. Μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο του γενικού σχήματος, σειρά έχει η τελική διαδικασία σχηματοδόσης.



Τελικό σχήμα


Η διαμόρφωση του τελικού σχήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία από τις δύο παραπάνω μεθόδους (press and blow ή blow and blow). Ενώ στη μέθοδο της συμπίεσης και εμφύσησης χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό έμβολο για να πιέσει την υαλόμαζα στο καλούπι, στη μέθοδο του διπλού φυσήματος χρησιμοποιείται πεπιεσμένος αέρας για να πάρει η γυάλινη συσκευασία την τελική μορφή της. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση η μερικώς σχηματισμένη γυάλινη φιάλη μπαίνει στο καλούπι για να πάρει τις τελικές διαστάσεις, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υποβάλλεται σε μία περαιτέρω επεξεργασία ώστε να γίνει πιο ανθεκτική σε χημικά.



Ανόπτηση


Όταν ολοκληρωθεί το στάδιο του τελικού σχηματισμού, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα ακολουθήσει ο κάθε κατασκευαστής, η συσκευασία περνά στη διαδικασία της ανόπτησης. Εκεί, ένας κλίβανος θερμαίνει και ψύχει εκ νέου το γυαλί με ομαλό ρυθμό ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της εσωτερικής πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές ή θραύση. Ακόμη κι αν ορισμένες γυάλινες συσκευασίες υποστούν εσωτερική πίεση, εξαιτίας των ανομοιόμορφων ρυθμών ψύξης, και παρουσιάσουν κάποιες ατέλειες, όπως φυσαλίδες και ρωγμές, απομακρύνονται από τη γραμμή παραγωγής και χρησιμοποιούνται ως υαλόθραυσμα για την επόμενη παρτίδα. Μπορεί η δημιουργία της γυάλινης συσκευασίας να φαίνεται μία περίπλοκη συσκευασία, αλλά για την παραγωγή ενός μπουκαλιού μπίρας ή σόδας χρειάζονται περίπου 10 δευτερόλεπτα, ενώ ανάλογα με την ταχύτητα παραγωγής, μπορούν να παραχθούν ακόμη και 700 γυάλινες συσκευασίες μέσα σε ένα λεπτό!



Καλά Χριστούγεννα!

Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 27 έως 31 Δεκεμβρίου.
Η ομάδα της Euroglass ε'υχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά!


Υ.Γ. Ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσετε τις άδεις γυάλινες φιάλες κρασιού και τους φελλούς τους φτιάχνοντας πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα στολίδια και διακοσμητικά για το σπίτι. Διαβάστε πώς>>



Σελίδα 1 από 18       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα: